Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

Pateiktis įkeliama. Prašome palaukti

PASIRUOŠIMAS MOBILIZACIJAI IR PRIIMANČIOSIOS ŠALIES PARAMOS TEIKIMUI

Panašios pateiktys


Pateikčių temos: "PASIRUOŠIMAS MOBILIZACIJAI IR PRIIMANČIOSIOS ŠALIES PARAMOS TEIKIMUI"— Pateikties kopija:

1 PASIRUOŠIMAS MOBILIZACIJAI IR PRIIMANČIOSIOS ŠALIES PARAMOS TEIKIMUI
Renata Kostiukevičienė Mobilizacinio ir pilietinio pasipriešinimo rengimo skyriaus vyriausioji specialistė TEO: 8 (5) el. paštas:

2 Pastarųjų metų įvykiai
Krymo aneksija; Ginkluotas pasipriešinimas Ukrainoje; NATO stiprina rytinių šalių gynybą; Lietuva įsigyja naujos ginkluotės bei grąžina šauktinių kariuomenę.

3 Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie KAM
Koordinuoja ir administruoja: ministerijų, savivaldybių institucijų ir įstaigų, ūkio subjektų bei kitų valstybės institucijų pasirengimą mobilizacijai, jų dalyvavimą rengiantis ir teikiant priimančiosios šalies paramą, taip pat mobilizacijos ir demobilizacijos vykdymą.

4 Istoriniai faktai apie mobilizaciją
1850 m. pirmą kartą pavartotas terminas „mobilizacija”, Prūsijai rengiantis karui. Po sėkmingos mobilizacijos Prūsijoje 1866 ir 1870 m. šį pasirengimo karui būdą pradėjo naudoti visos Europos valstybės.

5 Mobilizacija tarpukario Lietuvoje

6 Mobilizacija į sovietinę okupacinę kariuomenę

7 Valstybės atsakas taikos metu (1)
Lietuva (kol nėra paskelbta karo padėtis) gali imtis trijų atsako būdų: skelbti ekstremaliąją situaciją; įvesti nepaprastąją padėtį; paskelbti mobilizaciją.

8 Valstybės atsakas taikos metu (2)
Mobilizacija – tai valstybės, savivaldybių institucijų ar įstaigų ir ūkio subjektų veiklos pertvarkymas, taip pat karo prievolininkų šaukimas į privalomąją karo tarnybą valstybei ginti ir (ar) Lietuvos Respublikos tarptautiniams įsipareigojimams vykdyti. LR Mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymas

9 Mobilizacijos tikslas
Sutelkti ir efektyviai panaudoti turimus valstybės išteklius, priemones ir jėgas valstybės gynybai ir visuomenės pagrindinių interesų apsaugai.

10 Mobilizacijos sistema
Savarankiški mobilizacijos subjektai Civilinės mobilizacijos institucijos Ūkio mobilizacijos subjektai Vyriausybė; Krašto apsaugos ministerija; Lietuvos kariuomenė; Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos. kitos valstybės, savivaldybių institucijos; įstaigos. valstybės įmonės; privačios įmonės; kiti ūkio subjektai.

11 Civilinės mobilizacijos institucijos
MINISTERIJOS Aplinkos ministerija Energetikos ministerija Finansų ministerija Kultūros ministerija Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Susisiekimo ministerija Sveikatos apsaugos ministerija Švietimo ir mokslo ministerija Teisingumo ministerija Užsienio reikalų ministerija Ūkio ministerija Vidaus reikalų ministerija Žemės ūkio ministerija VALSTYBĖS ĮSTAIGOS Lietuvos bankas Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra Nacionalinė teismų administracija Vyriausybinių ryšių centras prie KAM Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas 60 SAVIVALDYBIŲ

12 Mobilizacijos sistemos uždaviniai
Civilinis elementas (administruoja MPPD prie KAM) Karinis elementas (administruoja LK) Pasirengti vykdyti mobilizaciją; paskelbus mobilizaciją, užtikrinti valstybės ir savivaldybių institucijų ar įstaigų, ūkio subjektų ir piliečių paramą ginkluotosioms pajėgoms; paskelbus mobilizaciją, užtikrinti 18 gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų atlikimą; pasirengti ir teikti priimančiosios šalies paramą Lietuvos Respublikos teritorijoje. Užtikrinti gyvybiškai svarbios valstybei funkcijos - valstybės karinės gynybos – atlikimą; priimančiosios šalies paramos teikimas.

13 Mobilizacijos sistemos veikimo principai
Veiklos tęstinumo; teritorinis; visuotinio pasirengimo; proporcingumo; bendradarbiavimo.

14 Gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašas
Valstybės, savivaldybių institucijų ir įstaigų veiklos tęstinumas; Teisinės sistemos institucijų ir įstaigų veiklos tęstinumas; Valstybės karinė gynyba; Vidaus saugumas; Viešasis saugumas ; Socialinė apsauga; Švietimo įstaigų ir mokslinių tyrimų institutų veikla; Aplinkos apsauga; Sveikatos apsauga; Žemės ūkio sektoriaus veiklos tęstinumas; Pramonės sektoriaus veiklos tęstinumas; Energetikos sektoriaus veiklos tęstinumas; Ryšio priemonių ir pašto veikla; Transporto sistemos veikla; Valstybės finansų valdymas ir mokesčių administravimas; Kredito įstaigų, mokėjimo įstaigų ir mokėjimo sistemų veikla; Gyventojų aprūpinimas maisto produktais ir geriamuoju vandeniu; Kultūros paveldo apsauga; Tarptautinis bendradarbiavimas ir pagalba.

15 Paskirtos valstybinės mobilizacinės užduotys (1)
Pagal LR ginkluotųjų pajėgų pateiktus poreikius užtikrinti jų aprūpinimą reikiamais ištekliais ir paslaugomis, numatyti ginkluotųjų pajėgų dislokacijos teritorijas ir užtikrinti jų funkcionalumą; Bendradarbiauti su teritorinėmis policijos įstaigomis; Organizuoti objektų sustiprintą apsaugą; Bendradarbiaujant su Darbo biržos struktūriniais padaliniais organizuoti privalomųjų darbų atlikimą;

16 Paskirtos valstybinės mobilizacinės užduotys (2)
Nustatyti: Užtikrinti: Evakuotų gyventojų priėmimo ir apgyvendinimo vietas ir užtikrinti jų maitinimą; Informavimą apie mobilizacijos paskelbimą; Mokymo įstaigas, optimalų mokytojų skaičių ir užtikrinti jų veiklą; Priešgaisrinę ir civilinę saugą savivaldybės teritorijoje; Ritualinių paslaugų įmones ir užtikrinti šių paslaugų teikimą; Socialinių paslaugų ir socialinės globos įstaigų veiklos tęstinumą; Ūkio subjektus, prekiaujančius žemės ūkio ir maisto produktais ir užtikrinti jų veiklą; Komunalinių atliekų ir teritorijų tvarkymą; Maisto produktų ir būtiniausių prekių poreikį ir užtikrinti gyventojų aprūpinimą jais; Asmens sveikatos priežiūros įstaigų, teikiančių pirminės ir antrinės sveikatos priežiūros paslaugas, veiklą; Vietinio susisiekimo maršrutus ir užtikrinti keleivių vežimą šiais maršrutais. Energetikos įmonių veiklą ir jų aprūpinimą energijos ištekliais iš ūkio mobilizacijos subjektų; Vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrą; Mokesčių ir vietinių rinkliavų surinkimą.

17 MOBILIZACIJOS PLANŲ SĄVEIKA
VALSTYBĖS CMI JUNGTINIS GINKLUOTŲJŲ PAJĖGŲ KAM CMI

18 Mobilizacija šiandien
Civilinis mobilizacinio personalo rezervas (CMPR) – LR piliečiai, kurių veikla būtina užtikrinti mobilizacijos planuose numatytų priemonių ir veiksmų vykdymą.

19 Mobilizacijos proceso etapai
Pasirengimas Mobilizacija Demobilizacija

20 Pasirengimas mobilizacijai (1)
Mobilizacijos planų rengimas; Mobilizacinio rezervo rengimas; Mobilizacinis mokymas; Patikrinimų vykdymas.

21 Pasirengimas mobilizacijai (2)

22 Mobilizacijos skelbimas ir vykdymas
Mobilizaciją skelbia Seimas Respublikos Prezidento siūlymu, kai būtina ginti Tėvynę arba vykdyti Lietuvos Respublikos tarptautinius įsipareigojimus; Prezidentas skelbia mobilizaciją dėl ginkluoto užpuolimo, gręsiančio valstybės suverenumui ar teritorijos vientisumui.

23 Demobilizacijos skelbimas ir vykdymas
Išnykus priežastims dėl kurių paskelbta mobilizacija, Respublikos Prezidento siūlymu Seimas skelbia demobilizaciją.

24 LR Ginkluotosios pajėgos
LIETUVOS KARIUOMENĖ (LK) VIEŠOJO SAUGUMO TARNYBA (VST) VALSTYBĖS SIENOS APSAUGOS TARNYBA (VSAT) ŠAULIŲ SĄJUNGOS KOVINIAI BŪRIAI (ŠS KB) VADOVYBĖS APSAUGOS DEPARTAMENTAS (VAD) Kiti koviniai piliečių ir jų organizacijų ginkluoto pasipriešinimo (partizanų) vienetai * LR Karo padėties įstatymas 2 str. 1 punktas

25 Priimančiosios šalies paramos (PŠP) apibrėžimas
Reikiamų prekių, darbų ar paslaugų teikimas atvykstančioms pajėgoms, kurios atvyksta dalyvauti tarptautinėse operacijose, tarptautinėse karinėse pratybose ir kituose karinio bendradarbiavimo renginiuose arba vyksta tranzitu per Lietuvos teritoriją. LR Mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymas

26 Priimančiosios šalies paramos (PŠP) tikslas
Užtikrinti greitą ir sklandų atvykstančių pajėgų priėmimą, jų dislokavimą, kuo efektyviau naudojant turimus išteklius bei laikantis galiojančių įstatymų ir susitarimų.

27 Ekstremalių situacijų metu
PŠP teikimo atvejai Taikos metu Ekstremalių situacijų metu Krizių ir karo atveju Pratybos ir mokymai; Dislokuojant siunčiančiųjų šalių štabus. Stichinės nelaimės; Biologinės, cheminės, radiologinės avarijos. Užsienio šalių grasinimas Lietuvai kariniais veiksmais; Užsienio šalių karinės provokacijos; Lietuvos užpuolimas.

28 PŠP proceso etapai Pasirengimas Planavimas PŠP teikimas Atsiskaitymas

29 Pasirengimas PŠP teikimui
Civilinės ir karinės infrastruktūros rengimas; PŠP mokymai; PŠP paramos galimybių katalogo sudarymas.

30 PŠP planavimo procesas

31 Pagrindiniai PŠP poreikiai
Jūrų ir oro uostų skyrimas ir jų darbas; Apgyvendinimas; Krovinių iškrovimas, pakrovimas, perkrovimas; Teritorijų ir objektų skyrimas bei jų priežiūra; Kelių skyrimas, priežiūra ir remontas; Ryšio linijų, radijo dažnių skyrimas; Transporto priemonių, techninės įrangos ir priemonių skyrimas; Maitinimas; Kuro ir energijos tiekimas; Atliekų surinkimas ir utilizacija; Avarijų likvidavimas ir gelbėjimas; Medicininės paramos teikimas; Reikalingos informacijos pateikimas; Specifinių sričių civilių specialistų skyrimas ir konsultacijų davimas; Apsauga ir viešosios tvarkos palaikymas.

32 Bendrosios PŠP teikimo užduotys
Rengdamasi teikti PŠP, savivaldybė, pagal kompetenciją atlieka šias užduotis: paskiria kompetentingą asmenį, atsakingą už bendradarbiavimą su mobilizacijos sistemos subjektais PŠP teikimo klausimais; vykdo mobilizacinius nurodymus dėl pasirengimo teikti PŠP. Teikdama PŠP, pagal kompetenciją atlieka šias užduotis: teikia duomenis apie vykdomus PŠP teikimo veiksmus, renka ir teikia suinteresuotiems mobilizacijos sistemos subjektams informaciją, reikalingą rengiantis teikti PŠP ir ją teikiant; koordinuoja joms pavaldžių įstaigų ir ūkio mobilizacijos subjektų, su kuriais yra sudariusios PŠP teikimo sutartis, veiklą.

33 Specialiosios PŠP teikimo užduotys
nustato apgyvendinimo, maitinimo, medicinos paslaugų atvykstančioms pajėgoms savivaldybių teritorijose teikimo tvarką; teikia informaciją apie jų teritorijoje esančius komunalinių atliekų tvarkytojus ir užtikrina susidarančių komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą atvykstančių pajėgų apsistojimo (dislokavimo) vietose.

34 Jungtinis priimančiosios šalies paramos komitetas
Tikslas: teikti Vyriausybei siūlymus dėl priimančiosios šalies paramos teikimo, valstybės rezervo kaupimo ir naudojimo.

35 PŠP pratybos „Baltijos šeimininkas“
Pratybų tikslai: rengti trijų Baltijos šalių gynybos ir kitas valstybės institucijas bendrai teikti PŠP priimant sąjungininkų pajėgas; tobulinti Baltijos šalių ir sąjungininkų sąveikos gebėjimus; sukurti aplinkybes patikrinti teisinę bazę ir procedūras, reikalingas teikiant PŠP.

36 Bendri civilių ir karių veiksmai
Šalies gynimas nėra vien ginkluotųjų pajėgų reikalas, bet visos tautos kova už egzistenciją.

37 Ruošiantis mobilizacijai Rengiantis PŠP teikimui
Apibendrinimas Ruošiantis mobilizacijai Rengiantis PŠP teikimui Sukurta mobilizacijos sistema Apibrėžti PŠP teikimo atvejai Apibrėžtos Gyvybiškai svarbios valstybės funkcijos Numatyti planavimo procesai Institucijoms yra paskirtos valstybinės mobilizacinės užduotys Institucijoms yra paskirtos PŠP teikimo užduotys Turime paruoštus institucijų mobilizacijos planus ir valstybės mobilizacijos planą Vyksta Jungtinio priimančiosios šalies paramos koordinavimo komiteto veikla Vyksta teoriniai ir praktiniai mokymai Vyksta praktiniai ir teoriniai mokymai

38


Atsisiųsti ppt "PASIRUOŠIMAS MOBILIZACIJAI IR PRIIMANČIOSIOS ŠALIES PARAMOS TEIKIMUI"

Panašios pateiktys


Google reklama